AFGANG 04.00

AFGANG 04.00

EN DEPORTATION AF HELT ALMINDELIGE MENNESKER FRA EN HELT ALMINDELIG TOGSTATION I DANMARK I OKTOBER 1943

Den 12. oktober 1943, om aftenen, blev 175 mænd, kvinder og børn af dansk-jødisk herkomst ført til Helsingør Station fra Horserødlejren.

Dette var mennesker, det ikke lykkedes at flygte til Sverige i begyndelsen af oktober samme år, hvor Sverige havde åbnet sin grænse for danske jøder på flugt. I stedet var de blevet pågrebet af den tyske besættelsesmagt. På banegården i Helsingør blev de af dansk stationspersonale låst inde i 2. klasses ventesal. Her opholdt de sig længe, indtil det særtog ankom, bestilt hos DSB, der skulle transportere dem første del af rejsen til kz-lejren Theresienstadt.

AFGANG 04.00 tog udgangspunkt i denne lidet kendte historiske begivenhed, og spillede på det autentiske  gerningssted, Helsingør Station. Værket kombinerede  stedsspecifikke elementer med avanceret 3D lydteknologi, nykomponeret og -indspillet musik, nyskrevet tekst baseret på autentiske dokumenter og vidnesbyrd, indspillede stemmer og et lys-/videokoncept, der fulgte musik og stemmerytme.

LÆS MERE


Creditliste:

Idé, tekstfragmenter & instruktion: Petra Berg Holbek

Musik og lydkomposition: Juliana Hodkinson

Rum, video & lys: Igor Vasiljev

Dramaturg: Amelia Kraigher

Stemmer: Lisbeth Sonne Andersen, Henrik Birch, Hans Henrik Clemensen, Marie-Louise Coninck, Evelyn Verge Elnegaard, Kristian Halken, Lene Kreilgaard, Johannes Lilleøre, Thomas Magnussen, Christina Meincke, Merete Nørgaard, Anja Owe, Benjamin Boe Rasmussen, Ina-Miriam Rosenbaum, Judith Rothenborg, Dan Schlosser & Michael Lundbye Slepsager

Musikere:

Andreas Borregaard, akkordeon

Solistensemble Phønix16:

Timo Kreuser, dirigent

Sirje Viise, sopran

Meredith Nicoll, alt

Magnús Hallur Jónsson, tenor

Jonathan Boudevin, bas

Binaural lydkonsulent, sparring, indspilningsteknik (DK) & korridorkomposition: Kristian Hverring

Indspilning af introduktion &  afslutning (DK): Dan Schlosser

Binaural musikindspilning, mix & mastering (DE): picaroMEDIA i samarbejde med TU Berlin & UdK Berlin:

Peter Weinsheimer, indspilningstekniker

Felicitas Fiedler, binaural indspilning

Christoph Binner, indspilningsteknik

Kirstine Elisa Kjeldsen, indspilningsassistent 

Konsulent for lys: Sonja Lea

Foto: Igor Vasiljev

Produceret af ABER DABEI i samarbejde med Helsingør Teater

Premiere: 2. november 2017, Helsingør Station 
Støttet af: Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Bikubenfonden,Wilhelm Hansen Fonden, Knud Højgaards Fond, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje, KODAs Kulturelle Midler & Koda-Dramatik